jueves, 28 de julio de 2011

Cinema i Literatura

Michael Cacoyannis ha mort




El director grec de cinema Michael Cacoyannis, nascut a Xipre l'any 1922, va morir a Atenes el dia 25 de juliol.
Tal com escriu Lluís Bonet en un sentit article a La Vanguardia del 26 de juliol, Cacoyannis va ser un artista compromès amb el seu poble i amb la llibertat. Es va exiliar durant la dictadura militar dels coronels, instal·lada a Grècia entre 1967 i 1974. Va lluitar a l'exili pels seus amics que eren a la presó, entre ells el músic Mikis Theodorakis.

Moltes de les seves obres estan basades en les tragèdies clàssiques, especialment d'Eurípides: Electra, Ifigènia, Les Troianes.
Les Troianes (1971), amb un repartiment de luxe, que hem vist amb els alumnes de Llatí i Grec molts cursos. La gran tragèdia contra la guerra, que Cacoyannis va saber dirigir amb austeritat i força.

No obstant això, la seva pel·lícula més coneguda i la que li va donar més fama va ser Zorba el griego, basada en la novel·la de Nikos Kazantzakis, Alexis Zorbàs. Aquesta és una de les millors novel·les de la Literatura del s.XX i Cacoyannis va saber reintrepretar-la, intentant guardar l'esperit de l'obra. La lluita entre la raó i l'instint, Apol·lo i Dionís.


Alexis Zorbàs va ser traduïda magistralment al català, directament del grec, pel doctor Jaume Berenguer Amenós. La novel·la és a la Biblioteca del centre.

La música de Zorba el griego, composada per Mikis Theodorakis, és molt famosa i, cada cop que sona, ens transporta a les platges de Grècia. L'actor Anthony Quinn ballant a la platja és una imatge de la llibertat.




Zorba el griego, l'any 1965, va optar a set premis Oscar i en va guanyar tres: millor actriu de repartiment, millor fotografia i millor direcció artística.

L'escena més famosa del film és la del ball a la platja, però a l'inici de la pel·lícula hi ha una escena on Irene Pappas (la viuda) busca una cabra que s'ha escapat. Aquesta escena té una força extraordinària. En pocs minuts es fa una descripció de la societat cretenca de principis de segle, del masclisme i de la situació de les dones soles. També s'intueix l'inici de la tragèdia que es desenvoluparà amb l'enfrontament del personatge al destí que se li ha assignat i l'actitud tan diferent dels dos homes protagonistes per afrontar les dificultats de la vida.



Cacoyannis també va ser director de teatre i va organitzar el bellíssim espectacle de llum de la cerimònia d'inauguració del Museu de l'Acròpolis d'Atenes, l'any 2009.
El poble grec és un poble lluitador i seriós i els seus representants del món cultural, escriptors, actors i actrius, cantants, artistes, cineastes, encara que no ocupen les pàgines de les revistes més fàcils i populars, són d'una categoria excepcional.

No hay comentarios:

Publicar un comentario